Máčanka

Sponzorované odkazy

Máčanka je typickým jídlem pro východní Slovensko, která se dělá většinou na Vánoce. Jestli chcete vědět, z čeho se máčanka od paní Míši připravuje, pak jste tady správně.

Ingredience

  • houby
  • česnek
  • máslo
  • cibule
  • brambory
  • sůl
  • olej
  • červená sladká paprika
  • mouka
  • šťáva z kysaného zelí

Postup přípravy

  1. Nejprve si zhruba na hodinu až hodinu a půl do vody namočíme houby. Poté do vody přidáme sůl, zhruba dva stroužky oloupaného česneku vcelku a vše dáme vařit.
  2. Stejně tak dáme vařit pár brambor, prostě jako bychom je dělali na bramborový salát, takže ve slupce.
  3. Na pánev dáme rozpustit čtvrtku másla a přidáme pokrájenou cibuli na kostičky – necháme zpěnit.
  4. Po zpěnění přendáme půlku cibule na plech. K nim dáme hotové a oloupané brambory, ale ty protlačíme sítkem na bramborový salát, osolíme, lehce promícháme a dáme zapéct do trouby.
  5. Do pánve, kde máme zpěněnou cibuli, prolisujeme česnek, necháme ještě lehce zpěnit. Dále vlijeme trošičku oleje a přisypeme trošku sladké papriky. Promícháme a odstavíme z plotny.
  6. Nyní si připravíme jíšku a to z mouky a šťávy z kysaného zelí. Jíšku následně přes síto propasírujeme do hrnce, kde se nám vaří houby. Mícháme a necháme dvě minutky provařit. Na závěr přidáme cibulku z pánvičky, zamícháme a máme hotovo.
  7. Hotovou máčanku nalijeme do hlubokého talíře a na vrch trošku posypeme zapečenými brambory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *